Lenyűgöző gondolat, hogy rendszeres pici festmények készítésével tartsuk ébren a mindennapi alkotóvágyunkat. A képzőművészeti technikák, fortélyok kiismerése, kedvenc eszközök megtalálása legnagyobbrészt azon múlik, hogy mennyit próbálgatod, mennyit kísérletezel. Ez a kihívás elsősorban magamnak szól, de remélem ezzel Titeket is munkára sarkallak. Egy hónap, napi legfeljebb 30 perc. A kihívást, bárki magáévá teheti. Akinek kedve van, csatlakozzon. Fess, akár mindennap egyet!

napi festmény olajfestészet

Nos, az ötlet nem tőlem származik. Találtam néhány csodálatos példát, főleg nemzetközi kihívásokról és van olyan művész is, aki a mai napig dolgozik a napi festményes projektjén. Hiroshi Matsumoto képeit mindennap megnézem, ha tehetem. Csodálatos kicsi 9x9 –es képekből álló festészete (néha hüvelykben, néha cm-ben mérve) nagyon inspiráló. 

A „Napi Festészet” (Daaily Painting) tulajdonképpen az internet jóvoltából világszerte elterjedt mozgalom. 

„2004-ben Duane Keiser  festőművész (Virginia) kezdte el azt a gyakorlatot, hogy minden nap festett egy kis képet, és ezeket a blogján publikálta. A blogon nem csak a képet jelenítette meg, hanem sokszor bemutatta az alkotás folyamatát, beszámolt az inspirációiról és tapasztalatairól.
Néhány év múlva Kevin Macpherson(Új-Mexico) egy elképesztően sikeres projektet vitt véghez, melynek címe „Gondolatok egy tó körül” volt. Kevin egy éven át minden nap következetesen kiment egy tó partjára kis „pochade boxával” (hordozható vázlatfestő doboz) különböző napszakokban, és minden nap megfestett egy kicsi, 15 x 20 cm nagyságú „pochade képet” (a francia szó jelentése kb. „kisméretű, gyors vázlat”). Következetesen a tájnak ugyanazt a részét festette meg nap mint nap, kiegészítve a tájkép-kollekciót néha.
A projektről készült egy színes album, benne majd 400 fotóval az egyes képekről, valamint egy kiállítás sorozatot is rendeztek az összegyűlt alkotásokból. Még azt a pochade boxot is több mint  4000 dollárért árverezték el, melyet mindvégig használt! Mindkét művész – Keiser és Macpherson – a sajtó figyelmének a középpontjába került, és mára világszerte számtalan alkotó követi a napi festés gyakorlatát, mely immár mozgalommá fejlődött.” Forrás: KINVA Meska, 2011. október 18.

Kevin Macpherson:                                                                Hiroshi Matsumoto :       

napi festmény olajfestészet      napi festmény olajfestészet                                       

A problémák, amire választ adhat a napi festészet:

1. Sok művész sem engedheti meg magának, hogy teljes munkaidejüket az alkotásnak szenteljék. Állást, mellékállást kell vállalniuk a megélhetéshez. Sokan, pedig akkor kezdik fölfedezni, az alkotásörömét, mikor már családjuk és munkájuk van. Így nekik szintén nehéz időt szakítani a vágyott tevékenységükre, a rendszeres alkotásra.

2. A festés előkészítése, főleg az olajfestésé időbe telik: előkészítés, maga a munka és az eltakarítás. Az a tapasztalat, hogy legalább két óra időt kell adni magunknak ahhoz, hogy egy rendes munkát kiadjunk a kezünk közül. És legtöbbször én is úgy érzem, hogy még ha tudok is ennyi időt a munka és család ellátása mellett szakítani, akkor a rászánt idő  után, nagyon nehéz visszazökkenni a „mindennapi életbe”.

3. Talán az is gond lehet, hogy sokszor úgy gondoljuk a befektetett idő, anyagköltség ellenére mégsem érte meg. Mert nem lett túl jó, amit csináltunk.  Dobhatjuk ki a „szép” nagy képünket, vagy festhetjük újra.

Kihívás:

2018. április 17-től egy teljes hónapon át festek egy kisméretű ( max. 20 x 25 cm), festményt ha lehet mindennap, de hetente többször.  Ez lehet bármilyen festészeti technika, vegyes technika is.

„A napi festmények általában csendéletek: sokszor egy alma, egyéb gyümölcs, váza, vagy akármilyen tárgy melyet különféle szögből, perspektívából és megvilágítással festenek meg a művészek. De nem ritka a tájkép vázlat (pochade kép) mely mérete és gyors elkészítése miatt teljesen beilleszthető a mozgalomba, vagy említhetném még az ACEO, OSWOA és Post Cardokat melyek szintén beleillenek ebbe a kategóriába. Egyébként semmilyen megkötés nincs, bármilyen stílusban, bármelyen anyaggal, és bármely témáról készülhet a napi festmény. Egy közös jellemzőjük van, és ez a méretük: a napi festmények ritkán nagyobbak 20 x 25 centiméternél, de természetesen ez sincs kőbe vésve. Egy szabályt kell mindössze szem előtt tartani: lehetőleg minden nap, vagy legalább hetente többször készüljön egy kép.” Forrás: KINVA Meska, 2011. október 18

ACEO: művészeti kártyák, mérete 2,5 x 3,5 hüvelyk

OSWOA: miniatűr festmények, 4 inch x 6 inch

Képeslap: 150X110 cm

Cél:

A cél, hogy alkotás lázát fenntartsam, akkor is, ha nagyon sok dolgom van, ha rossz kedvem van. Cél, hogy egy  képekből álló bázist, gyűjteményt hozzak létre, amit bemutathatok, tovább hasznosíthatok.

Megvalósítás:

napi festmény olajfestészetnapi festmény olajfestészet

Talán a legnehezebb belekezdeni.  A mai első tapasztalat után, azt mondom érdemes az időt is bekorlátozni, 15, legfeljebb 30 percre. Ennyire tudunk időt szakítni könnyebben, főleg, ha ezt is 5-10 időszakokra tudjuk bontani, mondjuk reggel, este. Az olajfesték elsőre ideálisnak tűnik ehhez a projekthez, mert a palettát több napon át használhatjuk. Első modell az aranyeső. Amíg itt tavasz ezek a törékeny virágok is igénylik, a gyors festést. Kívánjatok kitartást a kihíváshoz, és aki szeretne velem tarthat!  Itt jelezd: k.fekete.maria.eszter@gmail.com

napi festmény olajfestészet

napi festmény olajfestészetnapi festmény olajfestészet