Most komolyan minek is kell WC papír egy festmény elkészítéséhez?  Az ember el sem hinné mi minden használható képalkotásra. :) A viccet félretéve még mielőtt félreérthető lenne természetesen a tiszta, gyári papírt használtuk….Ez a fajta papír az eredeti célnak megfelelő  használatából is adóan puha, könnyen alakítható, jól felszívja nedvességet és nem utolsó sorban olcsó alapanyag.  Munkánk során igyekszünk egyszerű anyagokat és eszközöket használni. Nem kell nagy felhajtás ahhoz, hogy leüljön az ember alkotni.

akril festészet papírmasé

Február közepén műhelyünkben a képalkotásban felhasználható felületalakító módszerekkel kísérleteztünk. Megfigyeltük környezetünk texturáit és kísérleteztünk faktúrákkal. (Ezekkel a fogalmakkal még foglalkozom később a blogban.) Egyik témánk a papírmasé technika alkalmazása volt. Azt szerettük volna elérni, hogy a képek felszíne valamennyire kiemelkedjen, így hangsúlyt adva néhány részletnek.

Felhasznált anyagok:

  • doboz karton
  • WC papír, kéztörlő papír, és egyéb vékonyabb papírok
  • kartonok
  • maradék textilek
  • tapétaragasztó
  • fonalak
  • termések, magvak
  • technokol ragasztó
  • festéshez akrilfesték
  • akril lakk (elhagyható)

Eszközök:

  • edények ragasztónak, víznek
  • sniccer
  • olló
  • ecsetek

TERVEZÉS:

A munkát tervezéssel kezdtük, ahogy általában szoktuk, és a technikához igazítottuk. Ehhez a munkához úgy gondoltam inkább nagyobb formákat használjunk, de a végén a fiatalok rácáfoltak. Hihetetlen finom, érzékeny képek is születtek. A témát az alkotókra hagytam. Éppen aktuális gondolataik szerint alkottak. Volt aki  „életfát”, és különböző más fákat mesebeli növényeket, indákat, de volt aki biciklit álmodott meg WC papírból.

RAGASZTÁS:

A tervezés után kartonlapot választottak maguknak alkotók, különböző méretekben. Ehhez kisebb, nagyobb kartondobozok felvágott oldallapjait használtuk. Szerencsére a környezetünkben tudják, hogy sok mindent tudunk hasznosítani a munkánkhoz, így ezeket a lapos nagyobb méretű dobozokat is egy nagyon kedves nyomdász ismerőstől kaptuk.

A kartonokra volt, aki még ceruzával felvázolta az ötletét, de volt, aki rögtön a ragasztással kezdte. Két féle módon is használhatjuk a vékonyabb lapokat.

  1. A WC papírt és kéztörlő papírt kisebb darabokra szakítva, még szárazon megcsavarjuk, megtekerjük, majd az előző nap elkészített tapétaragasztóba mártjuk. Jól átitatjuk, de nem tartjuk benne sokáig, mert könnyebben elszakadhat. Az így átitatott sodort „hurkákat” a kartonlapunkra ragasztjuk. A ragasztó megengedi, hogy könnyedén formáljuk, hajlítsuk megfelelő formára. Lehet indákat, de párhuzamosan föltéve több szálat tömör felületet is létrehozni így. Eléggé könnyen alakíthatjuk tehát, de könnyen el is mozdul és szakad, úgyhogy óvatosnak is kel lenni vele.

akril festészet papírmasé

  1. A vékony papírlapokat rétegezhetjük is egymásra, így finoman, fokozatosan kidomborodó felületet kapunk.

akril festészet papírmasé

Tapétaragasztóval vékonyabb textileket és fonalakat is applikálhatunk a képbe.

A ragasztást legjobb kézzel végezni, de kisebb részek felragasztásánál segíthetünk magunknak ecsettel is. A tapétaragasztót könnyű a kezünkről lemosni, ha véletlen a ruhánkra csöppen akkor sincs baj.

A papírmasé technikával, tapétaragasztóval kialakított részek mellé még ragaszthatunk vastagabb növényi részeket terméseket technokol ragasztóval.

akril festészet papírmasé

A tapéta ragasztónak néhány napra szüksége van  a száradásához. Ha nem egyenletesen nedvesítjük a ragasztóval a kartonunkat, akkor száradás során felkunkorodhat, ezért érdemes egy táblára, vagy asztalra kifeszíteni. Lehet azonban, hogy ez nem zavarja az alkotót, és ez is egy külön játéka lehet az alkotásnak….

FESTÉS:

Száradás után jöhet a festés. Ehhez akril festéket használtunk, de persze nagyon jó tempera is. Az akrilfestéshez barkácsáruházakban kapható színező pasztát szoktam vásárolni. Kiadós és elég jó színeket lehet most már kapni. Ezt is ki lehet egészíteni temperával, vagy művészakrillal. (Az akril festészettel külön is foglalkozom még.)

akril festészet papírmaséakril festészet papírmasé

akril festészet papírmasé

akril festészet papírmasé

Az akril festék száradás után már nem oldható, de ha szeretnénk, még átlátszó akrilspray-vel lefújhatjuk. Fényes és tartósabb lesz tőle, valamint a festmény színeit is felélénkíti.

akril festészet papírmasé

Remélem jó ötletet adtunk. Jó alkotást!